Het behouden van de concentratie is voornamelijk een probleem op kantoren waar veel gecommuniceerd/gebeld wordt. Hier ontstaan geluid- en bewegingsprikkels die erg storend zijn en de productiviteit van de medewerkers verminderd. Uit onderzoek blijkt dat het concentratieverlies/onderbreking wel 10-15 minuten kan duren, waardoor de productiviteit op een dag met 10-15% verminderd. De cijfers liegen er niet om, 60% van onze tijd wordt besteed aan concentratiewerk. Een goede akoestische omgeving kan de adrenalineniveaus verminderen met 30%, de taakmotivatie verhogen met 66% en de prestaties en accuraatheid verbeteren tot 50% bij complexe taken.
2. Minder ziekteverzuim
Blootstelling aan geluid is significant gecorreleerd aan ziekteverzuim. Iedereen kent de situatie wel wanneer hij zich in een rumoerige ruimte moet concentreren of wanneer je bijvoorbeeld de hele dag in een vol zwembad bent geweest. Je bent moe aan het eind van de dag en het kost veel energie om je hoofd erbij te houden. Logisch, want je hersenen worden constant geprikkeld. Een langdurige blootstelling aan deze overmaat aan prikkels is niet goed voor je gezondheid en kan de aanmaak van stresshormonen in gang zetten.
De klachten waar veel mensen dagelijks mee te maken krijgen zijn klachten als hoofdpijn, duizeligheid, stress, vermoeidheid, irritaties en concentratieverlies. In erge gevallen kan een slechte akoestiek zelfs lijden tot langdurige ziekte of gehoorschade, hartfalen en stemproblemen. Mede hierdoor staat akoestiek ook bij de Arbo en binnen het Bouwbesluit hoog op de agenda.