Wat doet akoestiek met je?

Voordat we je vertellen waarom je zou moeten investeren in een goede akoestiek op kantoor is het belangrijk te weten wat akoestiek eigenlijk met je doet. Daarom geven we je eerst wat achtergrondinformatie. Wist je namelijk dat geluid de grootste stoorzender is op kantoor? Ruim 90% van de kantoormedewerkers geeft zelfs aan dat ze aanmerkelijk productiever zouden zijn wanneer het geluidsoverlast wordt geminimaliseerd. Is dit probleem nou echt zo groot zou je denken. Leesmanindex deed onderzoek naar de productiviteit bij 276,422 werknemers in 67 landen en constateerde:

  • Slechte akoestiek staat op plek 2 van de meest voorkomende klachten over de werkomgeving.
  • 70% is ontevreden over de akoestiek op de werkplek en stoort zich aan voorbij lopende collega’s
  • Slechts 57% van de werknemers geeft aan dat ze productief kunnen werken.

We kunnen honderden redenen noemen waarom te investeren in akoestische oplossingen. Hieronder tref je de 5 belangrijkste.

1. Hogere productiviteit

Het behouden van de concentratie is voornamelijk een probleem op kantoren waar veel gecommuniceerd/gebeld wordt. Hier ontstaan geluid- en bewegingsprikkels die erg storend zijn en de productiviteit van de medewerkers verminderd. Uit onderzoek blijkt dat het concentratieverlies/onderbreking wel 10-15 minuten kan duren, waardoor de productiviteit op een dag met 10-15% verminderd. De cijfers liegen er niet om, 60% van onze tijd wordt besteed aan concentratiewerk. Een goede akoestische omgeving kan de adrenalineniveaus verminderen met 30%, de taakmotivatie verhogen met 66% en de prestaties en accuraatheid verbeteren tot 50% bij complexe taken.

 

2. Minder ziekteverzuim

Blootstelling aan geluid is significant gecorreleerd aan ziekteverzuim. Iedereen kent de situatie wel wanneer hij zich in een rumoerige ruimte moet concentreren of wanneer je bijvoorbeeld de hele dag in een vol zwembad bent geweest. Je bent moe aan het eind van de dag en het kost veel energie om je hoofd erbij te houden. Logisch, want je hersenen worden constant geprikkeld. Een langdurige blootstelling aan deze overmaat aan prikkels is niet goed voor je gezondheid en kan de aanmaak van stresshormonen in gang zetten.

De klachten waar veel mensen dagelijks mee te maken krijgen zijn klachten als hoofdpijn, duizeligheid, stress, vermoeidheid, irritaties en concentratieverlies. In erge gevallen kan een slechte akoestiek zelfs lijden tot langdurige ziekte of gehoorschade, hartfalen en stemproblemen. Mede hierdoor staat akoestiek ook bij de Arbo en binnen het Bouwbesluit hoog op de agenda.

 

 

 

Peter Nijhuis Nyink

”Ik help je graag met het vinden
van de juiste akoestische oplossing!”
  • Adrenalineniveaus verminderen met 30%
  • Taakmotivatie verhogen met 60%
  • Prestaties en accuraatheid tot 50 % verbeteren
  • Hoofdrekenen verbeteren met 20%

 

3. Tevreden medewerkers

Wanneer medewerkers rustig kunnen werken zonder constant afgeleid te worden door beweging en geluid zullen ze hun werkplek als prettiger ervaren. Hier kunnen ze niet alleen efficiënter werken, maar ook een stuk fijner. Door te zorgen dat het akoestisch klimaat in de ruimte goed is zullen klachten als stress, hoofdpijn, vermoeidheid en irritaties ook significant gaan afnemen. Er zal altijd een juiste balans gevonden moeten worden tussen enerzijds afzondering van afleidingsprikkels en het sociale aspect. Medewerkers willen niet in ‘hokjes’ geplaatst worden, omdat dit de onderlinge interactie beperkt. Wij geven graag advies hoe je het open karakter in een ruimte kunt behouden, maar toch de akoestiek kunt optimaliseren. Hiervoor kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

4. Kostenbesparing

Akoestiek heeft dus een grote invloed op de prestatie, ziekteverzuim en tevredenheid van medewerkers. Uit onderzoek van IPSOS blijkt dat kantoormedewerkers zelfs ruim 86 minuten per dag verliezen door afleiding en onderbrekingen. Als er wordt geïnvesteerd in akoestisch oplossingen wordt dus eigenlijk geïnvesteerd in kostenbesparingen en tevreden medewerkers.

Hoe investeer je in een goede akoestiek?

Het komt er dus op neer dat slechte akoestiek een negatieve invloed heeft op de productiviteit en gezondheid van medewerkers. Wanneer is er dan sprake van de juiste akoestiek? Over het algemeen geldt dat een akoestisch probleem verminderd wordt door het geluid zo dicht mogelijk bij de bron te onderscheppen, bijvoorbeeld door middel van akoestische panelen. Een goed akoestisch paneel heeft een absorptiewaarde van αw 0.95. Dit houd in dat 95% van het geluid dat het paneel raakt geabsorbeerd word en niet terug de ruimte in word weerkaatst. Wij produceren akoestische oplossingen voor elke situatie geheel op maat gemaakt en kunnen een echt oplossing bieden. De conclusie van dit artikel is: Akoestische oplossingen leveren geld op! Bekijk de akoestische oplossingen die we voor jouw kantoor kunnen produceren en laat je adviseren door een van onze vakmensen.    

BEKIJK ONZE AKOESTISCHE OPLOSSINGEN