Concentreren een probleem?

Steeds meer mensen hebben problemen met concentreren in het dagelijkse leven, op het werk of op school. Deze toename komt deels door de technologische ontwikkelingen, die zorgen voor veel afleiding. Denk aan telefoons, tv’s, computers en games. Afleidingsprikkels in de omgeving zorgen ervoor dat men de concentratie snel kan verliezen.

Het is niet zozeer dat mensen zich slecht kunnen concentreren, ze concentreren zich op meerdere of verkeerde dingen. Mensen met concentratieproblemen concentreren zich dus steeds een korte tijd op veel verschillende aspecten. Belangrijk voor deze personen is om zich te kunnen focussen op één ding, zodat de volledige concentratie een langere tijd gefocust is. Er zijn verschillende dingen die men kan doen om de concentratie te focussen.

Wij maken speciaal gemaakte concentratieschermen om jou concentratie te verbeteren. Meer informatie? Bekijk dan de volgende link.

Bekijk ons concentratiescherm

Concentratieproblemen verbeteren met

Wij hebben ons de afgelopen jaren gespecialiseerd in het verbeteren van concentratie op kantoor, in het onderwijs, bij zorginstellingen en bij particulieren. Klik hier op de juiste branche of klik op de producten waarna je op zoek bent.

Ons concentratiescherm

Om beter te kunnen concentreren is het dus belangrijk dat je niet afgeleid wordt door omgevingsprikkels. De omgevingsprikkels die de focus belemmeren, zijn visuele prikkels en geluidsprikkels. Het is dus noodzakelijk om deze prikkels te minimaliseren. Dit kan door gebruik te maken van een akoestisch concentratiescherm.

Een concentratiescherm biedt een prikkelarme werkplek, doordat een concentratiescherm visuele prikkels wegneemt. Nyink heeft een concentratiescherm ontwikkeld dat ook geluidsprikkels dempt. Dit concentratiescherm dat voor het grootste deel bestaat uit gerecyclede spijkerbroeken zorgt voor een betere concentratie.

Bekijk ons concentratiescherm

Concentratiestoornissen

Er zijn twee soorten concentratiestoornissen te onderscheiden, ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity ) en ADD (Attention Deficit Disorder). Concentratiestoornissen zijn er echter in vele vormen en soorten, zo ondervinden beelddenkers en mensen met dyslexie ook vaak concentratieproblemen. Met name tijdens studeren en werken kan een concentratieprobleem een grote belemmering zijn. Deze concentratiestoornissen kenmerken zich vaak door de volgende problemen:

  • Eenvoudig en snel afgeleid
  • Vergeetachtig
  • Chaotisch
  • Moeite met organiseren
  • Snel verveeld zijn

Concentratieprobleem of slechte focus?

Volgens professor Tonny Buzan is er vaak niet sprake van een slechte concentratie, maar juist van een slechte focus. Een persoon heeft een immens vermogen om zich te kunnen concentreren, het is alleen de vraag of men zich op het juiste concentreert. Zo kan een kind heel snel afgeleid zijn en zich concentreren op een vogel die buiten vliegt of een mede leerling die langs loopt. Niet zo zeer zijn concentratie is op dat moment slecht, zijn focus ligt op de verkeerde dingen om hem heen. Om deze focus te verbeteren is het zaak om de mentale fitheid van de hersenen te trainen. Dit kan men stimuleren door bijvoorbeeld verschillende mindsports te doen. Deze spellen motiveren de hersenen om actiever, analytischer, creatiever en strategischer te gaan denken en dragen bij aan het creëren van een betere focus. Ook het Steunpunt ADHD onderschrijft dat er bij concentratiestoornissen vaak sprake is van een focus-/aandachtsprobleem. Zij onderscheiden vijf problemen:

  • problemen met het richten van de aandacht
  • problemen met het selecteren van belangrijke prikkels
  • problemen met het vasthouden van de aandacht; het is moeilijk om weerstand te bieden aan afleidende prikkels
  • problemen met informatieverwerking; door langzame informatieverwerking ontstaat ook gevoeligheid voor afleidende prikkels
  • problemen met het (gericht) verplaatsen van de aandacht

Bekijk onze tips

Bekijk hiernaast de video over het verbeteren van concentratie op kantoor of in het onderwijs.