Hoogsensitivieit op school

Overprikkeling bij een mens ontstaat als er te veel prikkels worden ontvangen. Hierdoor kan het zenuwstelsel niet alle prikkels verwerken. Een eerste stap om overprikkeling bij een hoogsensitieve kind te reguleren, is het zenuwstelsel de mogelijkheid geven de prikkels te verwerken. Dit zal het best gaan in een prikkelarme omgeving, zodat er ook echt rust is om de prikkels te verwerken. Een klaslokaal is voor een hoogsensitieve kind geen prikkelarme omgeving, vanwege de vele verschillende materialen, kleuren, bewegingen en geluiden. Om het aantal prikkels bij een kind met hoogsensitiviteit te beperken, kan er gebruikt worden gemaakt van het concentratiescherm van Nyink.

Het concentratiescherm is eenvoudig op het tafeltje van de hoogsensitieve leerling te plaatsen, waardoor de visuele prikkels én geluidprikkels aanzienlijk worden verminderd. De visuele prikkels worden verminderd aangezien het concentratiescherm het werkplekje afscheid van de vele verschillende, kleuren en bewegingen in het klaslokaal. Het concentratiescherm is verkrijgbaar in meerdere rustgevende kleuren, zoals de kalmerende kleur blauw. Naast het verminderen van visuele prikkels zorgt het concentratiescherm er ook voor dat de geluidprikkels worden verminderd, aangezien het product bestaat uit hoogwaardig akoestisch materiaal, vervaardigd uit gerecyclede spijkerbroeken. Van nature heeft dit materiaal zeer hoge geluidsabsorberende eigenschappen, waardoor het hoogsensitieve kind aanzienlijk minder geluiden vanuit het klaslokaal en daarbuiten ervaart. Op het moment dat het kind overprikkeld dreigt te raken, kan het concentratiescherm hem of haar de mogelijkheid geven om het prikkels te verminderen, waardoor de concentratie en prestatie van het hoogsensitieve kind verbeterd.

Elaine Aron noemt in haar boek ‘Het hoogsensitieve kind’ enkele kenmerken van hoogsensitiviteit, waaronder het slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen. Het is voor hoogsensitieve kinderen belangrijk om de omgevingsprikkels, zoals visuele- en geluidsprikkels, zoveel mogelijk te beperken. Vooral als ze zich moeten concentreren is dit zeker van belang. Het concentratiescherm van Nyink kan deze prikkels aanzienlijk verminderen, waardoor concentreren in de klas en het huiswerk maken een stuk eenvoudiger wordt. Het concentratiescherm is zeer aan te raden voor kinderen met hoogsensitiviteit die moeite hebben zicht te concentreren. Bekijk het concentratiescherm.

Hoogsensitiveit oplossingen

Er bestaan verschillende oplossingen om hoogsensitiviteit tegen te gaan. Klik op de juiste branche of op de specifieke productcategorie om direct bij de juiste producten te komen. Weet je niet precies wat je moet doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons.